Ломбардні кредити під заставу цінностей або де швидко знайти гроші

2-150x150Альтернативою кредитування у банках для фізичних осіб є отримання кредитів у ломбардах. Ломбарди – це цілком сучасна і навіть процвітаюча галузь європейської економіки. У ХХ столітті ломбарди – єдиний вихід у роки соціальних катаклізмів. Дуже велика перевага ломбарду полягає в анонімності.

 
Недоступність банківських кредитів та зниження доходів населення завжди призводять до активного ломбардного кредитування в Україні, зокрема. Останніми роками країни стрімко зростає кількість ломбардів і кредитних спілок. Споживачі фінансових послуг не бачать сенсу брати кредити у банках. На поширену думку, найпростіше звернутися до ломбарду або кредитної спілки з метою швидко отримати бажану суму в кредит або під заставу майна. Вже близько 2-3 млн. українців має досвід кредитування у ломбардах. На відміну від тих, хто такого досвіду ще не має, вони знають, що цивілізовані ломбарди не зацікавлені утримувати заставу.
 
Популярність ломбардного кредитування в Україні визначена специфікою послуги , що пропонує швидке (в середньому – 15 хвилин) та доступне отримання коштів, за наданням позичальником паспорта, що підтверджує його особу громадянина та застави (будь-який цінний предмет, оцінна вартість якого дорівнює або перевищує суму передбачуваного) . Ломбардні кредити виграють перед банківськими, насамперед за часом оформленнянеобхідної документації (у банківській системі оформлення може тривати від 2–3 до 7–10 днів, залежно від суми кредиту). І в разі потреби термінового кредитування, позичальники віддають перевагу саме ломбардному кредитуванню, де договір позики оформляється практично миттєво, в ньому зазначаються умови надання кредиту — процентна ставка, що нараховується за наданням кредиту, та терміни його погашення. Запорука повертається позичальнику у незмінному вигляді після повного погашення кредитної суми.
 
Крім того, у ломбарді будуть раді навіть тому позичальнику, який уже мав проблеми з виплатами банківських кредитів, адже кредитна історія не впливає на рішення про кредитування. За одним винятком: деякі ломбарди заводять власні «кредитні історії» на своїх клієнтів і тим, хто був помічений у непогашенні чи невчасному погашенні позик, запропонують більш високу ставку. Але в кредитуванні не відмовлять, адже гарантією повернення коштів буде залишена вами застава.
 
 
А для тих, хто регулярно бере та виплачує позики у ломбарді, майже у всіх установах передбачені знижки та індивідуальні тарифи для постійних клієнтів.
 
 
Кредити під заставу майна дають позичальникам таку можливість, яку багатьом клієнтам банків залишається лише мріяти: після закінчення терміну договору ви можете його продовжити. Для цього потрібно буде сплатити відсотки за користування кредитом. Така послуга називається перезаставою і завдяки їй термін кредитування в більшості ломбардів практично не обмежений — ви можете переукласти договір скільки завгодно разів.
 
Крім того, важливим критерієм багато споживачів називають постійний діалог з ломбардом , тобто інформування про наближення дати платежу, спільний пошук варіантів реструктуризації під час прострочення.
 
 
Більшість ломбардів спеціалізуються в основному на роботі з ювелірними виробами та коштовним камінням. Вони становлять до 90% заставного портфеля. Золото завжди було і залишається поза конкуренцією, оскільки воно споконвіку є еквівалентом грошей. Інші застави, такі як побутова техніка, комп’ютери, хутра, становлять невелику частку.
 
За час кризи виникло і відносно нове явище на ринку – ломбарди стали видавати позички під заставу авто, нерухомості та землі. Цей вид кредитування приваблює клієнтів більшими сумами позик. Розмір позики може сягати 150 тисяч гривень.
 
 
Позика під заставу у ломбардах порівняно дорога. Погоджуватись на такі умови кредитування варто лише на дуже короткий термін (менше місяця). Дешевшу позику можна знайти в кредитному союзі або фінансовій компанії, не кажучи вже про банк.
 
 
Але за відсутності масового банківського кредитування послуги ломбардів стають все більш затребуваними. Ломбард на даний момент є чи не єдиною установою, яка швидко і без проблем може видати позику. Тут не вимагатимуть довідки про доходи, не вивчатимуть кредитні історії, до того ж не потрібні поручителі. Саме спрага населення у доступних кредитах створила бум на послуги ломбардів.
 
Процентна ставка на ломбардному ринку — величина різноманітна, що залежить від багатьох факторів: регіон, віддаленість точки від центрального регіону. Середньоарифметично це буде близько 0,5% на добу.
 
Максимальний термін ломбардного кредиту обмежений законодавством і становить 31 день, а ось середній термін позики в 2010 році складав близько 14 календарних днів.
 
Ще одна перевага ломбардного кредиту полягає в тому, що погасити його ви можете наприкінці терміну, або за бажання — погашати частинами протягом терміну. Не передбачає ломбардний кредит та штрафи за дострокове погашення: ви можете викупити свої цінності із застави, як тільки з’явиться фінансова можливість.