Ломбард — життя в борг

Поступове зменшення банківських програм кредитування позитивно позначилося на різних кредитних спилках і ломбардах. Але якщо процес отримання кредиту в «спілці» відрізняється від банку, переважно, підвищеною відсотковою ставкою (умови та процедура оформлення кредиту в КС та банках практично ідентична), то ломбарди висувають до клієнтів набагато менше вимог. Гроші під заставу цінностей у таких установах можна отримати практично за хвилини, просто за поданням паспорта громадянина України. Давайте розберемося, чим виправдана «подібна» гостинність і які «сюрпризи» чатують на людей, які займають гроші під заставу матеріальних цінностей.

«Сюрприз» №1. Цінності по три копійки

Ломбард — це таке місце, де можна швидко та без недоречних питань отримати якусь суму грошей, залишивши у заставу свою матеріальну цінність: золото, побутову техніку, мобільні телефони чи навіть транспортний засіб.

Але, правда полягає в тому, що вже на порозі ломбарду клієнт знайомиться з першим сюрпризом: максимальна сума, яку можна отримати в ломбарді під заставу і реальна ринкова вартість артефакту дуже розходяться. Так, наприклад, під заставу автомобіля можна взяти позику розміром до 50% його ринкової вартості. Під побутову техніку – до 60% її ціни. За ювелірку (золотий брухт) можна отримати до 80% оцінної вартості виробу. При цьому не береться ні художня цінність ювелірних прикрас, ні вартість дорогоцінного каміння.

До того ж, немає жодних гарантій, що співробітник ломбарду не оцінить річ ще дешевше. У підсумку під заставу браслета, який коштує, наприклад, 9 тис. грн., позичальник може отримати на руки всього 2-3 тис. А під заставу плазмового телевізора, ціна якого навіть у в/в стані близько 7 тис. грн. — всього лише 1500.

Такий підхід не має особливого значення, якщо людина твердо вирішила викупити річ, адже менший кредит дешевше коштує. Але як бути, якщо зрештою хорошу річ викупити не вдасться?

«Сюрприз» № 2. Божевільні відсотки

Принципи функціонування сучасних (втім, будь-яких) ломбардів такі, що доведеться платити і на вході і на виході. На жаль. Відсотки користування ломбардним кредитом величезні. Залежно від суми та строку, процентні ставки на кредит у різних ломбардах становлять близько 0,3-2% на день. Загальна концепція така: що більше сума кредиту, то нижчі відсотки використання готівки. Наприклад, якщо ви взяли велику позику під заставу автомобіля, то за використання чужих грошей доведеться заплатити 0,2-0,7%. А заклавши в ломбарді маленьке золоте колечко чи ланцюжок, щодня може коштувати вже 0,8-2%. Не складна арифметика, чи не так? Автомобільні 0,3% на день за рік «перетворюються» на 109,5%, а ювелірні 2% — на страшні 730% річних.

І ще одне зауваження. Хоч у ломбардах і не використовуються такі суто банківські «приймачі» як комісія за відкриття рахунку, за ведення рахунку або за оформлення документів, є моменти, переважно у формулюваннях, за якими ці додаткові проценти ховаються. Існує така штука як страхування предмета застави, яка реалізується у вигляді окремо оплачуваних послуг зі страхування предмета застави. Ціна питання – до 0,2% на день. До речі, деякі ломбарди беруть гроші за саме оцінювання принесеного під заставу предмета.

«Сюрприз» №3. Система штрафування

Якщо позичальник не встигає вчасно викупити річ, вартість кредиту збільшується за рахунок пені. Як правило, за кожен прострочений день із клієнта стягується штраф у розмірі 1-2% на день від суми кредиту.

До честі ломбардів зауважимо, що багато хто з них надає клієнту можливість продовжити договір на колишніх умовах і користуватися грошима під раніше обумовлений відсоток. Для цього достатньо виплатити відсотки, що утворилися, і підписати пролонгацію договору.

До речі, якщо з будь-яких причин особисто з’явитися в ломбард і продовжити термін застави немає можливості, це можна доручити родичам або знайомим (за попередньою домовленістю з ломбардним відділенням). Що стосується викупу власного майна, то цю операцію можна здійснити тільки самостійно або оформити довіреність, запевнивши її у нотаріуса.

«Сюрприз» № 4. Ви не зможете здати все, що завгодно

Думка про те, що закласти у ломбард можна все, що завгодно – дитяча казка. Є ще аж два списки заборонених для здачі в ломбард предметів. Перший — це предмети, обіг яких заборонено в Україні: вогнепальну та холодну зброю.

Також у ломбардах неохоче видають кредити під заставу речей індивідуального використання, наприклад, як шуби з натурального хутра або ексклюзивний одяг від відомих дизайнерів. Небажання брати в заставу такі особисті речі пояснюється просто: якщо їх не викуплять, то реалізувати їх буде вкрай проблематично. Малоцікава для ломбардів та біжутерія, краще мати справу з прикрасами із справжніх металів.

Крім того, не люблять у ломбардах і несправні речі — наприклад, під заставу антикварного настінного годинника навіть сотню гривень отримати проблематично. Виняток, щоправда, можуть зробити в тому випадку, якщо ходики, виконані з дорогоцінного металу. Не вдасться зайняти в ломбарді і під речі в некондиційному стані: побутову техніку, що добре пожила, предмети інтер’єру і т.д. Ще одна категорія майна, з яким нема чого і потикатися до ломбарду, — це придбані в кредит речі, за які власник ще не виплатив усю суму боргу.

Зробимо нехитрі висновки: можна зв’язуватися з ломбардом, якщо необхідно терміново на пару днів перехопити сотню-другу гривень до зарплати. Навіть незважаючи на гобсеківські відсотки, подібна послуга може бути вигідною для клієнта: по-перше, гроші дають, причому роблять дуже швидко, а по-друге, враховуючи невеликий термін позики, сума відсотків не зростає до критичного рівня. Однак брати в цих закладах великі кредити на великий термін — це дуже дороге задоволення.

За матеріалами posovesti.com.ua